We hebben het als kind allemaal geleerd. Ouders, opvoeders en school hebben ons het belang van persoonlijke hygiëne bijgebracht en ons geleerd hoe we dat het beste kunnen waarborgen. Handen wassen voordat we gaan eten is ons met de paplepel ingegoten. En op de werkvloer? Doen we het nog steeds correct of kan het misschien nog beter? Wij geven u enkele aandachtspunten.

Een verkeerde situatie

Denkt u aan een centrale wasruimte met schoteltjes waarop een blok zeep ligt. Met de hand doen we de kraan aan, we pakken de zeep die al door vele handen is gegaan, maken onze handen nat en wassen ze. Daarna doen we de kraan dicht en drogen we onze handen aan een handdoek. Zijn de handen dan hygiënisch schoon? Wij vinden dat het beter kan.

Optimaal handen wassen

De zeep in onze ideale wasruimte komt uit dispensers die we zo min mogelijk aan hoeven te raken. De kraan geeft automatisch water, of bijvoorbeeld met een voetpedaal. We wassen onze handen helemaal met zeep, dus ook de bovenkant, tussen de vingers en onder de nagels. De kraan stopt uit zichzelf, of weer via het voetpedaal.

Om onze handen af te drogen gebruiken we geen handdoek, die vaak nat is en dus ziektekiemen en vuil bevat. Ook gebruiken we liever geen blowers, die overgebleven ziektekiemen en vuil de lucht van onze wasruimte in blaast. Wij kiezen voor disposable handdoekjes, die we uit een dispenser halen, zonder de dispenser aan te raken. Deze doekjes absorberen het vocht totaal. Ziektekiemen en overgebleven vuil zitten gevangen tussen de vezels van het doekje. Bij het weggooien van het doekje gebruiken we een afvalbak met een open inworp zodat aanraken niet nodig is. Een aantal keer per dag wordt de hele centrale wasruimte hygiënisch gereinigd.

Hygiëne in uw bedrijf

Hoe zit het met de hygiëne in uw bedrijf? Wassen medewerkers regelmatig hun handen op de juiste manier? Heeft u de juiste benodigdheden in huis of ontbreekt er nog iets? Wilt u een maatwerkadvies, gebaseerd op uw werksituatie of een vrijblijvende offerte? Neemt u dan contact met ons op.